5 Ağustos 2014 Salı

İstanbul-Ankara Hızlı Treni


    Nihayet İstanbul il sınırları içerisi yaklaşık 3 yıl aradan sonra trenlere kavuştu! Türkiye'nin yıllardır beklediği Ankara-İstanbul hızlı treni eksikliklerle de olsa işletmeye açıldı. Mart ayından bu yana test sürecini yakından takip eden birisi olarak oldukça heyecanlıydım. Biletlerin ücretsiz olması sebebiyle 2 kere ring yaparak daha çok gözlem yapma imkanına kavuştum. Ancak ücretsiz hızlı tren demek ipini koparan herkesin istasyona yığılması anlamına geliyordu. Sabah güneş doğmadan istasyona gittim, önümde 20 kişi vardı.Herkes konu komşu, torun ve tombalağına bilet aldığından ötürü yaklaşık 5 saat bekledim. Ama sonunda biletlerime kavuşmuştum. Hızlı tren'in operasyonel güvenlik açıklarını bildiğimden kaçak da binebilirdim lakin biletlerin hatıra olarak kalacak olması sebebiyle macera yaşamak istemedim.  

                                

Hızlı trene binişler de tıpkı havalimanlarında olduğu gibi arındırılmış sahalardan yapılıyor. Ancak Pendik bir ana istasyon olmayacağı için güvenlik kontrolleri ve trene kabulun yapıldığı alan çok küçük kalmış.

                                 


Bu dijital bilet okuma makineleri çıkmadan önce eski biletlerde trene binebiliyordum. Bu aletleri kandıramıyorsunuz. Ama kondüktörler ve kabin memurları için büyük kolaylık sağlıyor.

                                 


Bu noktada istasyon personelinden 2-3 kişi, hızlı tren kabin memurlarından da 2-3 kişi bulunuyor. Yaklaşık 15-20dakikada boarding tamamlanıyor. İstasyon personelinde kurumsallık sıfır.


Göze çarpan eksikliklerden biri de x-ray cihazı yok, kapı dedektörü ise sadece bir tane. Yani metal yoğunluğu yüksek bir kaç kişi birikse trene kabul için bir karmaşa olabilir.  Ayrıca perona çıkan asansör arındırılmış sahanın dışında kaldığı için kullanılamıyor.
                         

Şansıma HT 65 012 numaralı set denk gelmiş. Bu ülkemize en son gelen hızlı tren seti. Diğerlerine göre daha temiz ve iyi durumda. Reklamlarda oynayan tren de bu tren.
                             

Gördüğüm kadarıyla yolcuların pek çoğu yerlerini bulmada zorlanıyor.  Bu noktada belki bir peron görevlisi yardımcı olabilir. Çünkü tren üzerindeki bilgilendirmeler yeterli.

                          

İstasyonun doğu ucundan bir fotoğraf. Sol tarafa kafeterya gibi birşey yapmayı düşünmüşler sanırım. Ama 4 gündür bu noktaya kadar benden başka gelen olmadı. Wc ler ise kilitli.  Sağ taraftaki peronlar Marmaray için kullanılacak. Ancak anlamadığım saat başı kalkan trenler hattı cari (ana yol) de dururken, 5 dk da bir sefer yapacak marmaray trenlerine neden sapmalı bir yol vermişler.  Muhtemelen Marmaray Gebze-Pendik, Pendik-Ayrılıkçeşme, Ayrılıkçeşme-Kazlıçeşme, Kazlıçeşme-Halkalı gibi kısım kısım çalışacak. Yani metrobüste olduğu gibi aktarma yapacağız.

                           

Pendik İstasyonunu yenilemişler. Eski hali daha canlıydı. Şimdi arındırılmış saha olduğundan kimsesiz kalmış. İçeride bilet satış gişeleri ve bir adet büfe mevcut.
                             


Bugünkü biletim business class'tan. Burada koltuk düzeni 2+1 şeklinde. Ekonomi sınıfı koltuklar ile arasında konfor olarak uçurum var. Ayrıca koltuklar daha fazla yatıyor. Mesafe aralıkları da daha geniş. Bir de önünüzde led ekranlar var. Burada da koltukların yarısı ters yarısı düz. Artık şansınıza ne çıkarsa...

                           
                                                                     
Tam vaktinde hareket ediyoruz. Normal duruşlarımız şu şekilde: Pendik 07:40 - İzmit 08:24 - Eskişehir 10:08 - Sincan 11:11 - Ankara 11:25.
                           


Normalde Pendik-Gebze kesiminde testlerde 90-100km hızdan hiç düşülmemişti. Ancak pek çok kesimde 75-80 km hızla seyir ettik. Bazı yerlerde yollarda bozulma meydana gelmişti, bu yerlerde takayyüdat (hız kısıtlaması) uygulandı. Hat yeni olduğu için yolun oturma sürecinde bu tip bozulmaların olması normal karşılanır. Ancak yine de bu kesimdeki seyir beni tatmin etmedi. 3 yıl önce eski trenler daha hızlı gidiyordu bu bölgede.
                                  


Gebze istasyonunda  tcdd envanterine yeni katılan e 68.000 tipi elektrikli bir lokomotif tecrübe sürüşü yapıyor. Burada duruşumuz olmamasına rağmen mecburen yavaşlıyıp duruyoruz. Çünki hem T3 hattından hattı cariye geçiş sapmalı yapılmış hemde TMI (sinyalsiz) ile işletilen bir kesim var.

                                   


Gebze ile Köseköy istasyonları arasındaki 54Km'lik kesimde herhangi bir sinyalizasyon sistemi yok. Açılış için acele edildiğinden yetişmedi.

Gebze istasyonu çıkışında haydarpaşa'nın yerine yapılacak depo sahasının inşaatı sürüyor. Bu inşaat bittiğinde normal trenlere de kavuşmayı bekliyoruz.

İzmite kadar 110 km/s süratle geldik. Saat: 08:20, 6 dk'lık bir gecikme var. İzmit geçişi duruşu olmayan trenler için sapmasız yapılmış. Duracak trenler saydinge giriyor. Tcdd yoğurdu üfleyerek yemesini öğrenmiş. Normalde bu kesimde daha yüksek hız yapılabilir.

 Önceden 120kms hız yapılan bu kesimde sanırım  inşaat da 160kms hıza uygun şekilde yapıldı. Ancak sinyalizasyon sistemi olmadığı için maksimum hızı 110 olarak belirlemişler. Gebze ile köseköy arası tek bir sinyal bloğu kabul edilip, hızlı tren saatleri içerisinde bu bölgeye başka bir tren kabul edilmiyor. Bölgedeki makaslar da hattı cari üzerinde kilitli. Kağıt üzerinde %100 güvenli ancak yola taş düşerse, otobüs çıkarsa, başka bir tren kazara hatta kaçarsa sinyal olmadığı için bunu bilmenin yolu yok.

                              
                                                                                 --
                              
Saat 08:39 itibariyle sapmasız olarak konvansiyonel yoldan hızlı tren yoluna giriyoruz. Buradaki yaklaşık 10 km lik kesimde tren 110'dan 250'ye çıkıyor. 2 dakikalık hız gösterisinden sonra tekrar eski hatta girip yavaşlıyor. Bu bölümlerde makinist için pek çok uyarı levhası konulmuş.

                             

Sapanca-Arifiye-Alifuatpaşa kesiminde hızlı tren yolu henüz tamamlanmadığı için konvansiyonel demiryolundan 65-80-100-110 arası hızlarla gidiliyor. Sık sık hızlanıp yavaşlama durumu olduğundan trenlerin kısa sürede yıpranacağını düşünüyorum.
                               


Hızlı tren hattına yine Alifuatpaşa'dan sapmasız olarak giriliyor. Daha sonra bir iki yerde yavaşlama dışında 250kmh'den düşmeden seyir ediyor. Pamukova, bilecik ve bozuyuk yht istasyonları henüz tam olarak bitmemiş.
                               
                                                                                --
                                

 Bileciği geçince T-26 tüneli çöktüğü için yerine geçici olarak yapılan varyanta girmek için yavaşlıyoruz.

                             

Bu fotoğraf daha açıklayıcı olabilir.

                             



8 km'lik varyant geçişinde hız 50 km/h olarak belirlenmiş. Testlerde 80 kmh deneniyordu. Varyant çıkışındaki nötr bölge yüzünden de biraz zaman kaybı yaşanıyor. Büyük bir kısmı tünel olduğundan bu kısım oldukça sıkıcı.
                              

      Tekrar hızlı tren hattına kavuşuyoruz.

                              

Karaköy cihetinde konvansiyonel demiryolundan yht'hattına geçiş.

                              

Bu  noktadan sonra eskişehire kadar 250kmh hedefinden sapmadan gidiyoruz. Ancak yapılan bu varyant bilecik ve bozuyuk istasyonlarının tam arasında kalıyor. Bu iki istasyonda duruşu olan hızlı tren seferleri için toplam yolculuk süresi 4 saati aşacaktır. 3.5 saat diye popülist bir yaklaşımla reklam yapıldı ancak 3s 42 dk'dan önce ulaşabilen tren yok.
                                 
                                 
Eskişehir'in giriş ve çıkışlarındaki bitmek bilmeyen çalışmalar yüzünden istasyon yaklaşmalarında da hız kısıtlaması uygulanıyor. Eskişehir'de durduğumuzda saat 10:15'i gösteriyor. Gecikme 7dk'ya çıkmış.

                                

Eskişehir-Ankara arasındaki kesim 2009 yılında hizmete açıldığı için bu kesimde bir problem yok.

                                 

 250-255km arası hızlarla 1 saatte Sincan'a ulaşıyoruz. Sincan girişindeki nötr bölge'de 1-2 dk lık vakit kaybettiriyor.  Sincan istasyonuna 11.20'de ulaştık. Yaklaşık 9dk'lık bir gecikme oluştu.

                         


Sincan'dan sonra yeni yapılan konvansiyonel hattan Ankara'ya ulaştık. Toplam yolculuk 3s 52 dk sürdü.

                         

 Bu yolculuktan sonra 14:40 treniyle tekrar İstanbula döndüm. Dönüşte'de 3s 48 dk lık bir süre oluştu. Sonuç olarak bu fiyat politikası ve seyahat süresiyle hızlı trenin uçağa veya otobüse rakip olması mümkün değil. Hızlı tren sadece Maltepe - Kartal - Pendik - Tuzla ilçelerinde oturan vatandaşlar için avantajlı oluyor.

Üzüldüğüm önemli bir nokta sonradan görme ülkemizde hızlı tren, normal trenlere savaş açmış durumda.Hızlı tren hattı ile normal demiryolunun kesiştiği yerlerdeki istasyonlar yıkılmış, barınma yolları sökülmüş. Hızlı ve normal trenler Dünya'da birlikte çalışırken ülkemizde hızlı trenin gittiği yere normal tren gidemiyor. Şahsen ben İstanbul'dan Ankara'ya giden onlarca treni özledim. Başkent, Doğu ve gece kalkan Anadolu ve Fatih ekspresleri burnumda tütüyor.

Sonuç olarak hattın iş yapabilmesi ve ankara-istanbul arasındaki ulaşım pastasından pay kapabilmesi için;

- Ayrılıkçeşme - Pendik marmaray hattının tamamlanması.
- Gebze - Köseköy arasındaki sinyalizasyon sisteminin tamamlanması.
- Eskişehir gar geçişindeki hız kısıtlamalarının kaldırılması
- Doğançay - Sapanca ripajının inşa edilmesi.
- Ve en önemlisi  Bilecikteki T-26 tünelinin bitirilmesi gerekiyor ki bu saydıklarımın tamamlanması 4 yıl sürer.

Yani 2018 yılına kadar böyle idare edeceğiz. Ancak unutmayın ki ' En kötü tren, en iyi otobüsten iyidir ' ... 

Yüksek Hızlı Tren'in ilk günlerine gitmek için tıklayınız: http://ozguryoldaa.blogspot.com.tr/2014/03/yuksek-hzl-trenin-ilk-gunleri_23.html


2 yorum:

  1. Özgürcüğüm yazını zevkle okudum. Eski trenlerde Eskişehir İstanbul yolu muhteşem bir manzaraya sahipti. Sabanca gölünün kenarından geçer sakarya nehri eşlik ederdi. Bu trenin manzarası için ne dersin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Hocam;
      Eski trenlerle geçilen Eskişehir-İstanbul yolundaki güzel manzaranın ve sakarya nehrinin olduğu kısım ve vezirhan vadisi genelde tünellerle geçiliyor. Mevcut manzaranın %50 si kayboldu ama hala yine de güzel kesimler var.

      Sil